Rumah impian

STORY OF MY DREAM KITCHEN

As I was thinking, what to share…. since I have loads to talk about and to share…. hmmm I do not know where to begin.

Hmm let me start with kitchen cabinets. Hahahaha. Since I have recently moved into our newly bought house, so I am kind of ecstatic about the kitchen.

But bear in mind it is not ready yet. It is being built in the factory. They are waiting for the door from solid wood factory to be ready and to fix them onto my cabinets.

 

ok. I did go quite extravagant on the kitchen. And husband rolled his eyes at the quotation.

But, this is my dream kitchen. Kalau I dapat yg lain, I takkan puas hati punya. Which means, dalam masa beberapa tahun, I am sure I akan tear it down and build my dream kitchen juga.

 

Pay double. Lagi rugikan. Tulah yg I bagitahu hubby. Lebih baik kita buat terus my dream kitchen.

 

Okay korang kalau tgh survey pasal kitchen cabinets ni mesti tahu harganya sgtlah mahalkan.

 

Sebenarnya ada banyak materials.

 

Melamine, laminate, solid, glass, aluminium. Maybe ada banyak lagi I pun tak sure. Haritu ada designer kitchen bagi I design untuk leather ke membrane coated cabinets. Tak ingat dah tapi I tak minat.

 

Kalau nak bajet sket, melamine ok.

 

Kalau nak tahan lama, kena spend sket untuk dapat yg mahal. Sebenarnya nak buat kabinet ni kita fikir bajet dan ketahanan, baru kesukaan.

 

Takkan kita nak buat kabinet, lepas masak, kena air setiap hari, lepas 5 tahun dah kena tukar. Bayangkan??

Murah tu memang murah masa dapat quotation, tapi kena tanya dari segi ketahanan. Pastikan korang dapat yang tahan. Unless u tak masak. Just nak masak air ke kan. Urban. Tapi Cip mmg kena masak hari2! Husband I style suka makan kat rumah and nak bini masak.I macam bini kampung gitu. Wanita Melayu zaman berzaman.

Anak-anak pun ramai. Campur 2 bibik lagi. Memang ramai rakyat dalam rumah ni.

 

Jimat bila masak. Plus husband sayang.

 

Hahaha tula point I masa I bentang kenapa kita perlu bayar that much for this kitchen.

’Sebab ni workstation I. I penatlah bila kitchen tak organize. Nak terbongkok-bongkok ambil besen, periuk. I perlukan island yg ada sinki supaya I boleh potong2 sini. Kemudian besen semua dalam drawer bawah I dan periuk pun dalam drawer bawah island. Bila nak ambil barang, I just pull drawer dan tak perlu bertinggung. Dan I nak kat mana I nak masak, semuanya I capai disitu. Tak perlu jalan ke sana sini cari barang. So I akan bersemangat nak masak hari2. Taklah rasa macam tugas setiap hari’.

 

Korang pernah rasa mcm Cip rasa tak?? Potong kat sini, pastu nak kena p ke fridge ambik barang. Pastu brg tu ini smua kena jalan sket.

Bila org dtg rumah, kita masak byk2 so kita penat. Bukan penat memasak tapi penat berdiri dan terbongkok ambil barang mcm periuk dan besen. Kita masak byk besen sb byk laukkan.

 

So husband pun finally rasa since ni my workstation and hubby tau sgt how much I tak suka masak. But he loves my cooking. Tak nak makan masakan bibik🤦🏻‍♀️.

He agreed.

 

I love classic kitchen. Bila classic ni mestilah solid wood. Sebab nak buat bidding dan moulding. Itu yang mahal tu😩.

Laminate tak boleh buat mcm tu.

Kemudian nak island lagi. Island pulak sekali dgn dining. So memang panjanglah island ni.

5D6AB32B-3DAF-4536-88C8-C51E4E835AEE

Gambar dari google.

Ni antara sumber inspirasi Cip. Bayangkan semua within reach. Senangkan?? ❤️❤️

D3403AAF-E286-4063-8BF2-59FABE909DCB

Gambar dari google

Just imagine, we turned on the stove and pull the drawer, choose our suitable pot.

I used to think mom had too much pots. Nak buat apa banyak2kan??

 

Bila kita dah besar, kita pulak perlu banyak pots. Sebab nak masak bila ada tetamu. Tak boleh masak periuk saiz harian. Now I understand why mom has too many collections of pots.

07736D95-FA7C-4F66-A16E-AAE75969E937

Gambar dari google.

Hubby and I love this tiles. It looks like wood but it is actually tiles arranged in herringbone style. It makes it look like natural wood. So we got tiles like this too.

 

7E8C6D88-C7A3-4935-8B4B-55D3A92DD1B2

Gambar dari google

I went through blogs and articles on the color trend for 2018 and 2019. Finally I came out with this new kind of blue. Nampak macam grey tapi blue.

 

Sekarang memang trend color ni. They called it Benjamin Moore Hale navy.

Ala, greyish blue je bahasa simple.

Asalnya ktrg nak black tapi takut kitchen nampak tak besar pulak. I tak pilih white cabinets sebab I dah banyak kali duduk rumah yang pakai kitchen white. Lepas masak saja terus kena spray Basic H. Kemudian I akan biar untuk 2 minit sebelum I lap counter top. Kalau tidak, ada stain kuning bekas minyak terpecik kat kabinet. Orang Melayu pulak kalau masak ada cili blendla, ada kunyitlah, stain weh.

Kalau masak western senang sket. Tapi takpelah kalau uolls pakai kitchen kabinet white, make sure U guys buy Basic H and prepare in kitchen. No hassle!! Sekejap saja beb.

 

DE0569D0-EA9F-4582-8707-940A3B6793FA.jpeg

Lepas masak, u just spray sikit dan tinggal. Dahlah organik. Tak merbahaya dan tak beracun. Sesuailah untuk spray kat kitchen. Bayangkan kita spray bahan kimia beracun untuk cuci counter, kemudian anak kita makan tumpah atas counter. Dia kutip masuk dalam mulut. Sama macam anak kita telan bahan detergent kita guna untuk mencuci tu. Bahaya!!

B9AF7E33-89F9-4EB8-BC5E-8946591B6A3B

Hati-hati tau. I memang obsess sikit bab kesihatan anak-anak.

White cabinets ni cantik.Nampak suci saja.

Cuma kena rajin2 lap kabinet tu. Seminggu sekali u just spray dgn Basic H 1 drop dan mix dgn air. Letak dalam botol spray dan spray. Takyah gosok2, just lap saja dgn kain, walla!! Hilang! Buat total cleaning seminggu sekali.

Tapi, kalau korang tak lap kabinet putih selepas kotor, u biar saja, sayang sangat. Stain tu lama2 susah nak hilang tau. Sayang sgt. So jagalah harta kita. Dapur ni tempat kita prepare makanan. Kena bersih. Cip kalau pergi rumah org, akan tgk dapur org. Kalau celah2 sinki tu bersih, maksudnya org tu memang pembersih.Sebab hanya org pembersih saja perasan nak cuci celah2 sinki.

 

Mesti orang baca ni tak mau jemput Cip datang rumah drg dah🤣. Tapi seriusla kita masak kat dapur. Dapur mesti bersih. Dapur ni melambangkan keperibadian kita. Biarlah dapur tak English classic ke, atau diy ke, janji bersih. Nanti I tunjuk dapur diy I dulu2. Comel sgt.

Korang pernah tgk dapur mapley? Memang tak lalu nak makan kalau tgk. Sebab tu Cip tak suka mapley. Bukan eksyen. Tapi masa Cip kerja sebagai doktor klinik Mediviron dulu, ramai org kalau cirit birit, I tanya semalam makan kat mana? Dia jawab mapley.

 

Anyway, back to kitchen ni….

Disebabkan Cip dah bertahun2 pakai kabinet putih, kali ni untuk rumah sendiri, Cip pilih kaler yang tak stain.

 

Hale navy. Love it!!

 

AFAFE684-1DA9-445D-AAB7-92F38B216B22

Gambar dari google.

Island panjang….. I plan to chop chop kat island dan pusing terus chaaaaa kita tumis. Fridge dekat, sink sebelah, semua dekat. And ada lagi…..

 

Depan island tu ada tv. Sebab chef suka layan cerita Korea kat netflik. Boringlah I masak sorang2 kat dapur. Asyik sembang dgn bibik saja. I selalu masak cepat2 sebab boring.

 

Sampai bibik tegur I masak cepat sangat. Kalau tunggu lagi lama lagi sedap. Tapi since Cip masak dah sedap walaupun Cip cheat masa tumis so on, Cip carry on saja. Tapi kalau nak lebih kick, kita kena tumis lama2 dan masak lama sket.

So lepas ni I tumis sambal tunggu naik minyak tanpa boring sebab ada drama Korea. Weeeehuuuuu!!!! Best gilaaa!!

And husband boleh duduk kat kerusi tu sambil main telefon. Maybe I patut letak like a couch untuk husband tido situ. Sebab hubby suka baring. Dia tak suka duduk sgt. I rasalah sebab all the time dia suka baring je kat couch or katil. Macam takde tulang belakang gitu. Hahahaa.

Orait, kena tambah couch untuk husband baring kat kitchen. Noted.

Told u this is my dream kitchen.😂

 

Sebab tu island tu panjang. Ia adalah gabungan tempat chopping dan tempat makan.

 

Sambil makan sambil layan Korea?

And I can also do my work here. Imagine I cek sale performance RYG kat island ni. Best gilaaa!!!

 

Nanti semua org cari mommy kat mana??

Mommy kat kitchen la😂😂😂.

14CF9BED-8FC8-4BE1-9951-B6AB187F78EF

Gambar dari google.

So ID pun draw kitchen idaman Cip….

BC1209BD-B6EE-4BA4-BEB0-234DB35E80F5

InsyaAllah hujung bulan ni dah siap pasang. Kitchen goddess will be back in action. Senteng lengan baju💪🏻💪🏻.

Tak sabar sebenarnya. Pejam mata bayar. Tak nak pikir hahaha. Sebenarnya pikir dan pikir. Tetap nak juga. So bayar saja.

Nanti dah siap pasang, Cip share kat sini ok😉.

 

Sekian post meraban hahahaha.

Anyway kalau korang berminat nak order Basic H untuk kitchen korang, boleh contact Cip. Murah saja Basic H ni. Tahan berkurun lama pulak tu😉.

http://cip.wasap.my/

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s