Anak-anak · health

Benda yang ibu mengandung tak sedar…

Hello everyone,

I just wanna share with you guys my only boy’s photo. He is my golden boy. That is what I call him.F8898CA3-D823-4486-95F0-1A78DCBD8CF3

Since he was born, I have decided that my family is enough. So, mommy doesn’t have to become pregnant again.

Pregnant with him was super smooth. The easiest!! Pheww.

 

Not much morning sickness like the previous 2.  I wasn’t that fussy with food. Atleast I could eat or smell meat and chicken being cooked. As for the previous 2, I could only eat vegetables as the smell of meat being cooked made me threw up.

I think it is very IMPORTANT for pregnant mom to take good care of her health first and foremost. As always, we are the caretaker for the whole family.

 

Being pregnant never slow us down from being mommy.

Thus, pregnant mom can get super exhausted fast. Being exhausted has nothing to do with being ‘manja’.

It is a sign that your body needs rest. Your child is growing and your body needs energy to support his growth.

You should listen to your body. It demands calories and healthy food. It needs more nutritions to support baby’s growth.

I personally suggest that pregnant mom supplements wisely.

 

With us being super busy and superwomen, we  need the optimum nutritions to keep us energetic. Exhausted mom could mean you just don’t get enough nutritions. Your hb could be low because lack of iron, vitamin C, folic acid in your daily food.

 

Siapalah nak makan daging banyak2. Nak makan kekacang banyak2? I know I dun. Nak makan setiap hari pulak tu. Uwekkk😩.

 

Sebab tulah badan kita jadi kurang iron. Jadi anemic. Jadi cepat letih.

 

Jadi letih ni bukan bermaksud kita manja tau. You don’t have to blame yourself and push yourself too hard. What you need is to TAKE CARE OF YOURSELF FIRST. Take care of your baby. Supplement yourself with good quality prenatal supplements.

 

When I was pregnant with my first child, I thought my daily nutritions were enough. I didn’t take extra supplements except from the clinic for my hb. I became tired and more depressed. With work, work and work.

 

I was working as a doctor in Selayang Hospital.

 

With night shift and all, I kept vomiting during Icu round. Depressing!!!

Super tiring.

But I hate pills.

My specialist/boss, suggested for me to take omega-3-fatty acid which is good for baby’s brain development and eyesight.

Then, I started taking neurogain which I bought in pharmacy. It was expensive and lasted for a month. Mahal nak mampuih!!

 

Tapi hanyir gilaa. I muntah lepas ambik. I terpaksa tutup hidung bila nak telan. Tapi demi baby, I paksa juga.

First pregnancy was a trauma. Because I refused to try Shaklee prenatal set. Eventhough so many of my friends who are doctors, suggested Shaklee prenatal set. They took during their pregnancy. I was stubborn. I thought it was a waste of my money. Kedekutnya!!

 

Untuk diri pun kedekut. Untuk anak pulak tu. Apadaa!! Shame on me!!

 

Anyway, second pregnancy was worse!!!

I cannot tahan with night cramps yg jadi lebih byk sb I tak ckup kalsium. Padahal minum susu hari2. Tak cukup kalsium lagike??

Masa tu I tried Ostematrix and ESP. Beli dari Dr Maryam. Told u doktor ramai ambil Shaklee. Kawan I ni dah makan Shaklee masa tu more than 3 years. I nak try sb tak tahan sgt dah dgn kepenatan masa tu. So I trust when she said she took prenatal set and was happy with the result.

So I started taking ESP for energy and ostematrix for calcium.

Alhamdulillah, after second night, no more legs cramp. I was so happy with the result.

 

I had no more that fatigue and exhaustion. I was cheerful again. I could perform at work. Takdelah nampak macam manja ke letih ke. Atau mengada-ngada. Hanya org yg faham saja akan faham penatnya mengandung ni tau. Bukan mengada tau. Tapi memang penat. So bila korang penat, janganlah biarkan saja. I suggest sangat uoll ambil ESP dan ostematrix semasa pregnant.

Selepas I ambil set prenatal masa mengandung anak kedua tu, I happy gilee!! I tak rasa macam pregnant tau. I felt more energetic than before pregnant. That is the power of good supplements.

So mommies out there, I wish to educate women about good nutritions and health. It is so important but many people still are not aware of the benefits of supplements when you don’t get good food everyday.

Noah is my last child. My golden boy. He is so big that he looks like a 3 year old but he is just 1 year and 4 months. He could walk at 12 months and he didn’t just walk. He ran!!! Dia takde tatih2. Dia terus lari at 12 months. And the next month, he started climbing and swinging. Hahahahaa. He is super strong. You don’t want to wrestle with him or get kicked by him. This guy is like MMA wannabe.

Strong legs and strong punch. Not sure about his future but looks like he is not the soft type despite his super fair skin.

 

Anak-anak I alhamdulillah kulit cerah. I think sebab I minum ESP banyak sangat masa mengandung.

Kakak saja kuning langsat sikit. Masa tu belum ambil Shaklee lagi. But its ok. I love her all the same despite the skin tone😉. They are all the same too me. Beautiful and precious.

 

5545A8B3-B47E-4201-8901-6371682B7FE1.jpeg

Noah my 3rd child with Chenta Kamelia my second child.

 

We just bought cars for them to play.

42A1942C-158F-4C6A-936A-32964E1FD581.jpeg

 

Kat Chow kit banyak gila kedai kereta dan basikal. Murah gilaa!!! Korang tgk kedai lain mahal nak mampuih kereta2 ni. Tapi kat Chow kit kurang RM 200-300 jugak tau. Nasib baiklah tak beli kat tempat lain.

 

If you guys wish to try Prenatal set Shaklee, please contact me and I will help you until no more exhaustion in pregnancy. I’ve been there and it helped me in all pregnancy afterwards.

http://cip.wasap.my/

Anak-anak · Uncategorized

NAK CARI PAKAR KANAK-KANAK AREA MELAWATI YANG BEST!!

Assalamualaikum,

 

Harini Kak Cip mengantuk sangat. Dah 4 hari Noah demam panas dan ada flu.

Setiap 5-6 jam, Kak Cip kena pastikan Noah makan ubat demam atau masuk ubat buntut. Untuk kahak dan pernafasan, Kak Cip bagi sirup Ventolin.

DF38BBD9-8ADC-41A1-801E-6521AF79FAEC.jpeg

Rumah Kak Cip memang macam farmasi. Ada segala jenis ubat yang penting. Sebagai parents, kita perlu standby ubat sirup allergik, demam, selesema, batuk, asma. Banyak kes anak-anak Kak Cip tetiba naik gegata satu badan. Tau tau kenapa.

 

Muka sampai bengkak. Terus Kak Cip bagi ubat alahan iaitu ubat selesema. Yang paling kita takut sebenarnya adalah alahan ini jadi terlampau teruk sampai anak kita tak boleh bernafas ,bronchospasm.

 

Jadi kes ni adalah kecemasan dan boleh membawa maut. Sebagai ibu bapa kita kena tahu tanda-tanda merbahaya yang mungkin anak kita alami.

 

Cthnya anak tak boleh bernafas, dada berbunyi wheezing, muka pucat dan kebiruan.

Sebelum jadi tanda-tanda diatas, kita dah kena tahu yang anak kita tak boleh bernafa. Perlu bantuan segera.

 

Kalau masa tu takde ubat. Baru nak start kereta nak pergi klinik. Memang tersangat merbahaya.

 

Semalam Kak Cip dan Noah tak boleh tidur.

Pagi ni Kak Cip tgk Noah mula ada wheezing. He is not getting better.

Day 4 masih fever.

I would start him on antibiotic right away.

 

Kak Cip ajak husband pergi bawa Noah jumpa doktor. Since Kak Cip pun doktor, Kak Cip mestilah nak doktor yang betul2 teliti saja untuk rawat anak-anak Kak Cip.

 

Bukan yang sempoi2 dan cepat habis. Tambah kalau Kak Cip tak agree dengan management dia. Lagi parah.

 

So Kak cip bawa pergi jumpa pakar peaditrik, Dr Hasmawati di Melawati.

0035224C-5163-4617-9E8F-A8703B952097.jpeg

Klinik ni ramai sangat orang tau. 2 jam Kak Cip tunggu.

 

Tapi doktor dia sangat cekap, professional dan baik. I have no complaint.

 

Dan memang betul macam Kak Cip diagnose Acute Bronchiolitis. Noah perlu ambil gas dan antibiotik.

 

Walaupun Noah kurus sket sejak 3 hari ni asyik muntah kahak, tapi berat timbang tadi 8kg. Mommy peliklah kalau Noah tak kurus, agaknya berapa berat baby ni?? Noah baru saja turn 5 months 3 days ago.

 

Dr Hasma buat sedikit suction melalui hidung Noah. Banyaklah mucus keluar. Sian baby mommy tak boleh nafas.

 

Examination, treatment and medicine cost RM 203.

Mula-mula nurse timbang Noah dan cek temperature.

Kemudian nurse letak cool fever kat dada dan belakanb Noah sebab temperature 38.6’C. Drg taknak masuk ubat lagi sebab nak tunggu Dr tgk.

 

Kemudian lepas 30 minit, nurse cek balik suhu Noah. 38.4 ‘C.

 

Turn Noah pun tiba. Dr Hasmawati cek pernafasan Noah yang memang laju (tachypnoe) dan ada (intercostal recession) berlekuk sedikit kat tulang rusuk Noah bila bernafas.

 

Masuk ubat buntut sup PCM 125 mg.

Dr Hasma buat suction sikit kat hidung Noah untuk keluarkan mucus yang pekat sebab Noah tak boleh nafas.

Noah p sedut gas.

Memang mengamuklah dia. Jenuh mommy bisik kat telinga Noah nak bagi relax. Rasanya berjayalah juga sebab Noah menangis kurang kuat.

Bukannya sakit pun. Tapi budak memang tak suka benda ni.

Lepas dah selesai, Dr auscultate paru-paru Noah. Improve sikit tapi masih berbunyi.

 

Yela, pegang Noah pun Kak Cip boleh rasa vibration tu.😪

 

Dr suruh Kak Cip pergi susukan Noah. Lepas tu Dr nak cek temperatur balik. Kalau tak turun, kena ambil darah dan Noah kena  refer hospital.

 

Maka sambil menyusu Noah tu mommy berdoalah Noah respond to pcm. Selalunya mmg Noah respond pun.

 

Lepas 30 minit, yeay!! Temperature 36.8’C.

Semuanya RM 203. Kak Cip rasa berbaloi dengan servis dia. Ubat ada 4 termasuk Augmentin (antibiotik yang mahal), Singulare dan 2 lagi dia repack so Kak Cip tak tau ubat apa. Label as ubat tekak dan selesema.

 

Sepanjang Noah sakit, Kak Cip memang susukan Noah extra. Susu ibu ni kaya dengan antibodi. Noah perlukan antibodi mommy untuk lawan virus yang menyerang.

Jadi ibu-ibu, pastikan ambil air yang banyak, banyakkan buah-buahan dan pastikan kualiti susu ibu tu terbaik. Jangan susu cair saja.

 

Kak Cip memang ambil suplemen Shaklee untuk milkbooster.

F977D681-0E0D-455E-825A-ABE398CEE8B3.png

kak cip minum ESP untuk pekatkan susu. Bila susu Kak Cip cair, nanti bibik marah sebab susu cair. Dia tau Kak Cip malas bancuh ESP. Kalau susu cair, bibik cakap Noah akan restless . Sekejap saja dah habis minum. Lepas tu mengamuk sebab tak kenyang. Kalau susu pekat, Noah happy.

Boleh gitu rupanya no😅.

 

Noah tidur lama dan mommy super happy. Best sangat perasaan tgk anak tidur kekenyangan dengan susu kitakan.😊

 

Alfalfa Kak Cip ambil untuk meriahkan susu sebab anak Kak Cip memang KUAT MENYUSU!! Anak lelaki sorang ni memang berbeza dengan anak perempuan. Kuat gila dia menyusu. Kak Cip memang kena ambil Alfalfa. Kalau tidak, susu tak cukup. Ambil ni sekali pam dapat penuh. Best sangat👍🏻

 

Korang doa-doakanlah putera kesayangan Kak Cip ni cepat sembuh ya.

5DCE790F-DF12-48CA-98AD-374097797304.jpeg

Kalau ada yang nak beli suplemen untuk tambah susu, boleh wasap Kak Cip

9E8BD865-264F-4DB8-8B26-2CA03F4FD541

http://cip.wasap.my/