Bisnes Shaklee · Rumah impian · Uncategorized

DULU RUMAH 500k pun BANK REJECT….Tgk apa saya buat sampai boleh beli rumah besar ni…

Dunia sekarang sangat mencabar. Ekonomi sekarang sangat mencabar.

Jika manusia tak keluar dari kepompom diri mereka dan menyekat kreativiti mereka dan potensi, maka tersekatlah peluang di masa hadapan anda.

Get out!!
Challenge yourself.

Who can say you cannot do it?

Who can say you are not good enough?

And why do you even bother to listen to them?

This is your life and your say.

Be better.
Be your best version in life.

Get out from not having good enough and from not giving the best for your loved ones.

Zaman sekarang ni ramai org mencari kerja. Mencuba bermacam kerja.

Kenapa tak cuba berniaga?
Tak semestinya anda perlu bermula dgn modal yang besar.
Tak perlu anda pinjam wang untuk mula berniaga.

Choose a low risk business.
Start with apa ada di tangan.

This is how I started.

I wouldn’t say it was hard. Seriously it was easy peasy.

Tapi I memang org yg tak fokus pada benda yang susah tapi I setkan semua benda itu mudah pada saya.

I was once working as a doctor with RM 6000 salary. Hutang banyak. Hutang kereta, hutang card credit, hutang personal loan sampai 2.

By the time I cuba nak beli rumah, murah saja RM 500 000 condo. Loan rejected. Dsr tinggi sangat dah.

Management kewangan memang ke laut.

It started with me wanting to provide the best time for my children. So saya mahu ubah hidup yg sibuk ini kepada hidup yang flexible.

One thing saya sedar, saya perlu berniaga untuk jadi kaya. Untuk miliki apa yg saya nak miliki.

Tapi saya nak berniaga pun dah tak cukup masa lagi. Kerja pun pagi sampai malam dah ni siap dgn locum.Hmmm.

If only I can do business and be with the kids. I can make enough money to provide for us and at the same time, I can be at home. Kalau duit tu cukup, I tak perlu accept locum di klinik swasta lagi. Just fokus bisnes dan anak.

Masa tu saya tak aim banyak pun. Cukup gaji ketika itu. Boleh bayar hutang dan ada extra sebulan 1k untuk simpanan. Dah cukup.

Kebetulan saya nampak kawan2 saya juga doktor, buat bisnes part time as Shaklee distributor. Nampak mcm best. So why not I cuba since I ambil set prenatal dan sgt berkesan untuk pregnancy kali kedua ini.

Tak sangka hanya perlu daftar RM 65 sahaja untuk mula bisnes ni. Dan segalanya melalui online.

Saya hanya perlu share di media sosial dan bila org order, saya akan click di wesite utk Shaklee pos. Senangkan. Setiap jualan tu saya akan dapat komisyen. Lagi byk jualan lagi besar komisyen sampai 21%.

Lagi besar group saya, lagi besar komisyen saya sampai lebih dari 42%. Wow!!

Hanya jual produk org saya bleh dapat untung sebegini.

Saya mula study produk Shaklee. Wow dah 100 tahun usia vitamin Shaklee. I tak pernah tahu pun. Ingatkan cokia mana.

Wow!! Kajian saintis dunia dan doktor perubatan yg bertauliah taraf antarabangsa. Wow!! Jenama Shake terkenal di antarabangsa. Ingatkan jenama cokia.

Saya dapat berjumpa dgn mereka yang buat bisnes Shaklee selama 30 tahun dah kini multimillionair. Bukan sorang!!! Ramai!!

Bayangkan ada org stick pada satu company sampai dia pencen dan dia kaya. Sebulan boleh earn ratusan ribu ringgit. Sebulan!! Gaji ceo company besar dan lebih tinggi dari kebanyakan ceo.

Jarangkan!! Kalau bekerja pun kita tukar company. Kalau bisnes lagilah korang suka lompat2kan.

Perasan tak ada kawan korang kejap jadi ejen itu kejap tukar ejen ini pulak. Kenapa?? Ada byk sebab.

Antara sebabnya adalah takde stability dalam komisyen bisnes yg drg dpt.

Dalam bisnes kami ini, ini bisnes kami sendiri. Kami bina bisnes ni dan sebab tu income seperti business owner. Inilah peluang untuk anda.

Bygkan u bleh buat bisnes Shaklee dan submit statement bonus Shaklee bulanan tu pada bank, dan bank senyum besar. Housing loan lulus. Kereta mewah lulus.

Org bisnes susah nak buat loan. Bisnes online lagi susah nak buat loan. Bukan saya kata. Saya attend business growth workshop Richworks punya dan consultant financial beritahu mereka yg ada sejuta pun bank tak lulus loan kalau takde sistem dalam bisnes.

49180287-4C0F-4F0D-BA28-586CCF1FC998

Kawasan rumah idaman kami yg kami berjaya beli dgn bisnes Shaklee semata2.

Wow!! Rupanya susah org bisnes nak buat loan. Bank makan gaji kalau gaji besar.

3C1B90B4-C737-450E-8175-3CE0D0943D5D

Swimming pool.

Disini, dalam bisnes kami, selepas setahun lebih buat bisnes, dah berjaya beli 1 rumah mewah. Ada yg beli 1 rumah mewah dan 1 condo utk investment. Ada yg beli 2 condo utk investment. Macam2. Hebat

tak hebat

peluang tambah pendapatan ini.

41A2E786-182F-4726-8706-35191F7AA5FC229ADFBE-A765-451A-A054-E08A99CCFD21

Kereta yang dibeli dgn bonus Shaklee semata-mata selepas setahun berniaga. Alhamdulillah.

Beli kereta lagilah malas cerita. Semua tukar keretakan. Jadi perkara biasa sangat dalam MLM eh??

C491AD10-5B53-4078-9FDF-39F10C67A94A

Sebenarnya apa2 bisnes pun kalau bisnes dah beri anda kemampuan untuk tukar kereta, tukarlah kalau mampu. Kerja penat2 buat apa nak halang dari dapat beli apa yg kita suka. Betul?
Cuma jgn membazir sudah.

ACA09039-B05E-4D96-B144-86E8527013C4

So apadia ttg bisnes Shaklee ni??

Ini adalah sistem MLM patuh syariah tanpa penindasan✔️
Tanpa beli rank✔️
Tanpa modal stock up✔️
Modal anda perlu adalah daftar dgn RM 65✔️
Kemudian anda akan diserap kedalam team RYG dan mula mengikuti kelas2 online kami cara bagaimana nak berniaga dgn mudah tanpa perlu keluar rumah✔️

Balik kerja nak pergi jumpa client?? Oh no!! Bukan kami.

5212D898-476E-4619-83C4-805453B6756B

Kami berniaga sambil jaga anak. Berniaga depan tv. Berniaga sambil ajar anak buat kerja sekolah.

And setiap 14hb hari bonus utk kami senyum. Setelkan zakat, simpanan, kemudian baru byr hutang. Setiap bulan ada allocation untuk kebajikan.

Kerana hanya dgn kita jaga Allah S.W.T baru hidup kita ada keberkatan dan rezeki kita luas terbentang.

Anda yang tiada kerja. Jangan sedih. Degree tak semestinya untuk bekerja dgn org. I invite you to be your own boss to your own business.

Jangan limitkan diri anda dan keupayaan anda.

Challenge yourself. Be with RYG. Ktrg ada mcm2 profesyen dlm ni. Doktor, engineer, lawyers, lecturers, teachers, suri rumah, bakers, accountants, dentist, dan macam2 lagi. Tak tersebut. Team kami ada 2000 ejen aktif berniaga. Dan kami ada group support yg sgt kuat.

Join us and lets be Ryg family and work to build your own dreams.

 

You can join my sharing below. Just click my link to join.http://cip.wasap.my/

3DABCDDA-436A-45C7-A3C9-D96864B58D17

Jom join open sharing online saya dan ketahui peluang didepan mata anda. Jom bangkit berniaga. Ubah hidup anda pulak.

 

Sekiranya anda berminat untuk join kelas2 saya,

CD11D8A5-C3BB-4109-A095-BB2808F53E03

Anda boleh tonton live video kelas tentang branding yg saya ajar. 2 kelas untuk RM 50. Anda akan dapat free nota sekali dan yang paling best adalah u boleh ulang2 tgk video ni. Bayar sekali saja tapi boleh tgk ulang2 tanpa ada period expired.

 

Ataupun dapatkan buku fizikal ini PENIAGA ONLINE TOLONG JANGAN BUAT KESILAPAN INI dgn harga promosi RM 25.

Contact admin untuk beli buku atau join kelas Nak branding power tak?

52FCF264-715F-49AA-B42C-13D4B9AE8D1E

 

http://www.wasap.my/60198525781

 

Bisnes Shaklee · Rumah impian

You do not know where life will take you…

Touch up kitchen work is going on…..

Making a home is a process.

AF07913E-C806-4D01-89DE-1329B17FB245.jpeg

Harini kontraktor wood work datang measure untuk buat pintu kayu louvres.

After survey we finally found someone to do our woodwork with good price. Read cheap price, uhuk uhuk but good work.

We have been looking for somebody to go to for all woodwork.

You know somebody that when you decide to build a cabinet and he can do it well without breaking the bank.

F38FD0C9-402F-4971-BE85-44ECFE0B1045.pngActually most work has been done. This is just a few additions such as home office with pantry, bathroom vanity for second floor. That will be where people go to for touch up. We decided to upgrade the look.

We talked more this time with D since this is our second meeting. Husband told him that he used to live in one of the kg in Gombak when he was little.

And Dean said from there to here. Wow!!

So husband said that we started from below too. Everyone does. It is part of the business journey. But with business, life can go very far.

He said that he and wife used to drive around this area to see houses.

We said, we did too.

So I added,’everything start with a dream. Looking at beautiful houses spark your dream. From there, you will set a target. And you will work so hard to do the impossible. So driving around to see beautiful house is a great start. We started from there too’.

When I started this business I didn’t think I could have this life. I was just doing business to earn a good money while working a flexible time.

Basically what I wanted was to switch a job from being a busy doctor to another job which pays as much but I get to stay with kids at home.

That was my target. It had nothing to do with buying a villa. People do things to keep a living. It was a choice at that time to meet month end.

It wasn’t to be well off and so on.

But life is full of surprises.

You don’t have to be born on a silver platter to change your life. But u have to have the right attitude. You have to be willing to work hard and sacrifice somethings to achieve that dream.

You have to be stubborn enough to root for yourself even when nobody stand with you.

You must believe in your dream before anyone starts believing in it.

With that iron spirit, anything is possible in life. It is the most magical thing about life.

It is unpredictable.

It response to hardwork and smartwork.

So work hard. Learn new things. Ask questions.

Believe in your dream.

Rumah impian

STORY OF MY DREAM KITCHEN

As I was thinking, what to share…. since I have loads to talk about and to share…. hmmm I do not know where to begin.

Hmm let me start with kitchen cabinets. Hahahaha. Since I have recently moved into our newly bought house, so I am kind of ecstatic about the kitchen.

But bear in mind it is not ready yet. It is being built in the factory. They are waiting for the door from solid wood factory to be ready and to fix them onto my cabinets.

 

ok. I did go quite extravagant on the kitchen. And husband rolled his eyes at the quotation.

But, this is my dream kitchen. Kalau I dapat yg lain, I takkan puas hati punya. Which means, dalam masa beberapa tahun, I am sure I akan tear it down and build my dream kitchen juga.

 

Pay double. Lagi rugikan. Tulah yg I bagitahu hubby. Lebih baik kita buat terus my dream kitchen.

 

Okay korang kalau tgh survey pasal kitchen cabinets ni mesti tahu harganya sgtlah mahalkan.

 

Sebenarnya ada banyak materials.

 

Melamine, laminate, solid, glass, aluminium. Maybe ada banyak lagi I pun tak sure. Haritu ada designer kitchen bagi I design untuk leather ke membrane coated cabinets. Tak ingat dah tapi I tak minat.

 

Kalau nak bajet sket, melamine ok.

 

Kalau nak tahan lama, kena spend sket untuk dapat yg mahal. Sebenarnya nak buat kabinet ni kita fikir bajet dan ketahanan, baru kesukaan.

 

Takkan kita nak buat kabinet, lepas masak, kena air setiap hari, lepas 5 tahun dah kena tukar. Bayangkan??

Murah tu memang murah masa dapat quotation, tapi kena tanya dari segi ketahanan. Pastikan korang dapat yang tahan. Unless u tak masak. Just nak masak air ke kan. Urban. Tapi Cip mmg kena masak hari2! Husband I style suka makan kat rumah and nak bini masak.I macam bini kampung gitu. Wanita Melayu zaman berzaman.

Anak-anak pun ramai. Campur 2 bibik lagi. Memang ramai rakyat dalam rumah ni.

 

Jimat bila masak. Plus husband sayang.

 

Hahaha tula point I masa I bentang kenapa kita perlu bayar that much for this kitchen.

’Sebab ni workstation I. I penatlah bila kitchen tak organize. Nak terbongkok-bongkok ambil besen, periuk. I perlukan island yg ada sinki supaya I boleh potong2 sini. Kemudian besen semua dalam drawer bawah I dan periuk pun dalam drawer bawah island. Bila nak ambil barang, I just pull drawer dan tak perlu bertinggung. Dan I nak kat mana I nak masak, semuanya I capai disitu. Tak perlu jalan ke sana sini cari barang. So I akan bersemangat nak masak hari2. Taklah rasa macam tugas setiap hari’.

 

Korang pernah rasa mcm Cip rasa tak?? Potong kat sini, pastu nak kena p ke fridge ambik barang. Pastu brg tu ini smua kena jalan sket.

Bila org dtg rumah, kita masak byk2 so kita penat. Bukan penat memasak tapi penat berdiri dan terbongkok ambil barang mcm periuk dan besen. Kita masak byk besen sb byk laukkan.

 

So husband pun finally rasa since ni my workstation and hubby tau sgt how much I tak suka masak. But he loves my cooking. Tak nak makan masakan bibik🤦🏻‍♀️.

He agreed.

 

I love classic kitchen. Bila classic ni mestilah solid wood. Sebab nak buat bidding dan moulding. Itu yang mahal tu😩.

Laminate tak boleh buat mcm tu.

Kemudian nak island lagi. Island pulak sekali dgn dining. So memang panjanglah island ni.

5D6AB32B-3DAF-4536-88C8-C51E4E835AEE

Gambar dari google.

Ni antara sumber inspirasi Cip. Bayangkan semua within reach. Senangkan?? ❤️❤️

D3403AAF-E286-4063-8BF2-59FABE909DCB

Gambar dari google

Just imagine, we turned on the stove and pull the drawer, choose our suitable pot.

I used to think mom had too much pots. Nak buat apa banyak2kan??

 

Bila kita dah besar, kita pulak perlu banyak pots. Sebab nak masak bila ada tetamu. Tak boleh masak periuk saiz harian. Now I understand why mom has too many collections of pots.

07736D95-FA7C-4F66-A16E-AAE75969E937

Gambar dari google.

Hubby and I love this tiles. It looks like wood but it is actually tiles arranged in herringbone style. It makes it look like natural wood. So we got tiles like this too.

 

7E8C6D88-C7A3-4935-8B4B-55D3A92DD1B2

Gambar dari google

I went through blogs and articles on the color trend for 2018 and 2019. Finally I came out with this new kind of blue. Nampak macam grey tapi blue.

 

Sekarang memang trend color ni. They called it Benjamin Moore Hale navy.

Ala, greyish blue je bahasa simple.

Asalnya ktrg nak black tapi takut kitchen nampak tak besar pulak. I tak pilih white cabinets sebab I dah banyak kali duduk rumah yang pakai kitchen white. Lepas masak saja terus kena spray Basic H. Kemudian I akan biar untuk 2 minit sebelum I lap counter top. Kalau tidak, ada stain kuning bekas minyak terpecik kat kabinet. Orang Melayu pulak kalau masak ada cili blendla, ada kunyitlah, stain weh.

Kalau masak western senang sket. Tapi takpelah kalau uolls pakai kitchen kabinet white, make sure U guys buy Basic H and prepare in kitchen. No hassle!! Sekejap saja beb.

 

DE0569D0-EA9F-4582-8707-940A3B6793FA.jpeg

Lepas masak, u just spray sikit dan tinggal. Dahlah organik. Tak merbahaya dan tak beracun. Sesuailah untuk spray kat kitchen. Bayangkan kita spray bahan kimia beracun untuk cuci counter, kemudian anak kita makan tumpah atas counter. Dia kutip masuk dalam mulut. Sama macam anak kita telan bahan detergent kita guna untuk mencuci tu. Bahaya!!

B9AF7E33-89F9-4EB8-BC5E-8946591B6A3B

Hati-hati tau. I memang obsess sikit bab kesihatan anak-anak.

White cabinets ni cantik.Nampak suci saja.

Cuma kena rajin2 lap kabinet tu. Seminggu sekali u just spray dgn Basic H 1 drop dan mix dgn air. Letak dalam botol spray dan spray. Takyah gosok2, just lap saja dgn kain, walla!! Hilang! Buat total cleaning seminggu sekali.

Tapi, kalau korang tak lap kabinet putih selepas kotor, u biar saja, sayang sangat. Stain tu lama2 susah nak hilang tau. Sayang sgt. So jagalah harta kita. Dapur ni tempat kita prepare makanan. Kena bersih. Cip kalau pergi rumah org, akan tgk dapur org. Kalau celah2 sinki tu bersih, maksudnya org tu memang pembersih.Sebab hanya org pembersih saja perasan nak cuci celah2 sinki.

 

Mesti orang baca ni tak mau jemput Cip datang rumah drg dah🤣. Tapi seriusla kita masak kat dapur. Dapur mesti bersih. Dapur ni melambangkan keperibadian kita. Biarlah dapur tak English classic ke, atau diy ke, janji bersih. Nanti I tunjuk dapur diy I dulu2. Comel sgt.

Korang pernah tgk dapur mapley? Memang tak lalu nak makan kalau tgk. Sebab tu Cip tak suka mapley. Bukan eksyen. Tapi masa Cip kerja sebagai doktor klinik Mediviron dulu, ramai org kalau cirit birit, I tanya semalam makan kat mana? Dia jawab mapley.

 

Anyway, back to kitchen ni….

Disebabkan Cip dah bertahun2 pakai kabinet putih, kali ni untuk rumah sendiri, Cip pilih kaler yang tak stain.

 

Hale navy. Love it!!

 

AFAFE684-1DA9-445D-AAB7-92F38B216B22

Gambar dari google.

Island panjang….. I plan to chop chop kat island dan pusing terus chaaaaa kita tumis. Fridge dekat, sink sebelah, semua dekat. And ada lagi…..

 

Depan island tu ada tv. Sebab chef suka layan cerita Korea kat netflik. Boringlah I masak sorang2 kat dapur. Asyik sembang dgn bibik saja. I selalu masak cepat2 sebab boring.

 

Sampai bibik tegur I masak cepat sangat. Kalau tunggu lagi lama lagi sedap. Tapi since Cip masak dah sedap walaupun Cip cheat masa tumis so on, Cip carry on saja. Tapi kalau nak lebih kick, kita kena tumis lama2 dan masak lama sket.

So lepas ni I tumis sambal tunggu naik minyak tanpa boring sebab ada drama Korea. Weeeehuuuuu!!!! Best gilaaa!!

And husband boleh duduk kat kerusi tu sambil main telefon. Maybe I patut letak like a couch untuk husband tido situ. Sebab hubby suka baring. Dia tak suka duduk sgt. I rasalah sebab all the time dia suka baring je kat couch or katil. Macam takde tulang belakang gitu. Hahahaa.

Orait, kena tambah couch untuk husband baring kat kitchen. Noted.

Told u this is my dream kitchen.😂

 

Sebab tu island tu panjang. Ia adalah gabungan tempat chopping dan tempat makan.

 

Sambil makan sambil layan Korea?

And I can also do my work here. Imagine I cek sale performance RYG kat island ni. Best gilaaa!!!

 

Nanti semua org cari mommy kat mana??

Mommy kat kitchen la😂😂😂.

14CF9BED-8FC8-4BE1-9951-B6AB187F78EF

Gambar dari google.

So ID pun draw kitchen idaman Cip….

BC1209BD-B6EE-4BA4-BEB0-234DB35E80F5

InsyaAllah hujung bulan ni dah siap pasang. Kitchen goddess will be back in action. Senteng lengan baju💪🏻💪🏻.

Tak sabar sebenarnya. Pejam mata bayar. Tak nak pikir hahaha. Sebenarnya pikir dan pikir. Tetap nak juga. So bayar saja.

Nanti dah siap pasang, Cip share kat sini ok😉.

 

Sekian post meraban hahahaha.

Anyway kalau korang berminat nak order Basic H untuk kitchen korang, boleh contact Cip. Murah saja Basic H ni. Tahan berkurun lama pulak tu😉.

http://cip.wasap.my/

 

 

 

Bisnes Shaklee · Rumah impian

Cinderella Shaklee

Dalam Cip sibuk sibuk tentukan interior design rumah baru, Cip ternampak gambar kenangan Cip 2 tahun lepas. Tetiba rasa syahdu dan terharu.

Sungguh Cip tak pernah sangka Cip akan berada pada tahap sekarang dalam hidup ni. Walaupun Cip bekerja sebagai seorang doktor sebelum Cip fokus buat shaklee, Cip dah set dalam diri yang Cip akan hidup sebagai orang sederhana. Gaji doktor memang bukan orang susah tapi bukanlah boleh bersenang-lenang.

Tak pernah Cip impikan akan dapat rumah idaman kami iaitu banglo di kawasan elit. Jiran-jiran kami semua jauh lebih tua dari kami. Bukan senang nak beli rumah mewahkan.

78B054B5-B4FE-42BE-A20A-A453989C6A1EBaru 2 tahun lepas kami masih menyewa di sebuah condo 900 sft. Walaupun kecil, sewanya sangat mahal utk kami pada ketika itu. RM 1600 sebulan. Ishk ishk mahal sungguh bila fikir balik. Nak bajet duit gaji sebab nak bayar tanggungan bulanan lagi. Semuanya tinggal kenangan.

D9F5DCB1-02E1-425E-87BC-25442D2CDC7ATapi kenanganlah yang kita simpan untuk kita kenang kembali sejauh mana kita melangkah. 2 tahun Cip fokus untuk buat Shaklee, alhamdulillah, segalanya sangat berbaloi. Jika diputarkan masa, Cip akan pilih untuk buat Shaklee jauh lebih awal lagi.

Masa depan dalam Shaklee sangat sangat cerah. Sangat kukuh.

C499D989-E1B0-40C5-BF08-8180CD16DD4D

Dapur kami dulu. Kecil saja.

BBA3EF89-84EA-43E6-8EE4-09F6EDCD4A41

Ruang tamu rumah baru.

2FBEBBB5-D08A-4278-B760-E16FBBDB2564

Dari ruang tamu akan bersambung dengan taman kecil. Kami cadang nak tambah lantai ‘decking’ disini dan tanam pokok bunga ros.

4D4BB99D-3C4B-46A7-9821-A08923DB379E

Ruang tamu bersambung dengan ruang makan. Hujung sekali, kami jadikan ruang menonton tv. Dari situ akan boleh keluar ke ‘backyard’.

17D27EB3-2184-44A1-B260-53CD9D339674

Ruang ni kami akan tambah lantai ‘decking’ dan bumbung untuk keluarga datang bersantai.

863F6654-A967-43F7-ABD1-CAB401B6FE0B

Dari menyewa sebuah condo, akhirnya kami memiliki banglo 3 tingkat hanya selepas 1 tahun setengah buat bisnes Shaklee.

87379938-B6E7-4B17-BD97-B88952B05AEB

Impian tu percuma saja. Segalanya tidak mustahil dalam hidup ini.

Jadi kalau anda tertanya-tanya bisnes Shaklee ni padu ke tak, saya dah buktikan.

Dari seorang pegawai perubatan, menjadi Master coordinator Shaklee.

Hidup saya berubah dan saya sangat bahagia mempunyai masa yang fleksibel untuk saya uruskan anak-anak. Merekalah sumber kebahagiaan saya. 😊

085131B7-0266-4AF6-A5F2-94F9A7EBA0E4

2 puteri kesayanganku.

BB48E0C0-9042-470C-9102-35C1FE54D1EC

Gambar kami di Business leaders retreat anjuran Shaklee di Pullman Hotel Putrajaya.

Ok. Itu sahaja setakat ini. Esok Cip akan berkongsi lagi ye. Have a good day everyone.

Rumah impian

Kelebihan guna ID yg anda tak tahu..

Assalamualaikum.

Harini I nak share pengalaman deal dgn ID utk masuk rumah baru.

88C952B8-341D-4E28-BB7E-1126EEC66F87Cip dgn husband, kami beli sebuah rumah di satu kawasan elit beberapa bulan lepas.

Korang taukan kita akan dpt kunci rumah 2 bulan selepas kita byr deposit 10% dari total harga rumah yang kita beli tu.

 

67826C80-6FCB-4830-88AB-BF911E00A839Kalau rumah kita RM 500k, deposit kita RM 50k. Tapikan korang kalau pandai cari dari developer, ramai yg skrg ni zero downpayment tau. Sgt sgt untung. Plus.. ada mcm2 jenis diskaun yg sgt menguntungkan. Takpe takpe nanti I share mcm mana I go through that process k.

Harini I nak share ttg renovation rumah saja.

Personally, kami mmg nak guna khidmat ID sb nak blend in dgn konsep rumah tu sendiri. Syglah sb beli rumah mahal2 tp tak nampak cantik sb konsep ktrg caca merba. Kita nak masuk2 rumah tu terus rasa tenang dan kosong otak ni. Hilang segala keserabutan duniawi.

Rumahku syurgaku sangat.

Sebenarnya antara Interior designer dan kontraktor, bila I survey, lebih kurang saja or boleh jadi Id lebih murah dan sgt berbaloi.

Sebab harga contractor boleh jadi tinggi sebab mark up sb drg sub sub kpd contractor lain bergantung pada kepakaran masing2. Korang tau tak kontraktor yang buat plaster ceiling tak sama dgn yg buat built in furniture. Electrician juga org lain. Bila satu kontraktor pass kerja ke org lain, masing2 akan ada cas tambahan atas angin. Cthnya korang jumpa satu kontraktor ni dan dia sebenarnya buat dry work iaitu carpentry(kerja kayu), and korang byr duit kat dia. Dia akan cari kontraktor lain utk buat plaster ceiling dan dinding korang pulak. So dia sub ke org lain sb itu bukan kepakaran dia.

Bila kita guna ID pulak, ID yg akan uruskan duit bayaran kita dan drg byr ke kontraktor yang berbeza bergantung pada kerja masing2.

Kontraktor yg interior designer pilih pula adalah yg mmg trusted dan berkualiti demi menjaga reputasi company merekakan. Kat sini kita dah tak perlu risau kerja tak siap. Atau kena tipu. Atau buat cincai dan finishing sgt menyakitkan hati. Ataupun lambat siap kerja. Delay dan delay. Ramaikan terkena. Malaslah I nak fikir semuani. So senang saja. Hire professional terus. Biar drg yg deal.

 

ID pulak kita byr dia mcm mana? Actually cas ID tu tak termasuk dlm kerja pengubahsuaian. Cas Id kita byr utk consultation. Lebih kurang 6-8% dari harga kerja pengubahsuaian. Kalau buat 100k kerja tak sampai 10k la.

 

Maybe korang rasa mahalkan. Tapi kita tgk apa Id buat kat kita.

 

Pertama sekali drg tgk layout rumah kita. Drg yg lebih faham peta tu dan drg mula lukis pelan dan susun orientasi perabot. Cthnya katil sesuai dimana? Tv menghadap mana paling cantik. Kemudian drg akan tgk konsep architecture rumah kita tu. Nanti dia akan nasihatkan kita ikut kesesuaian design rumah tu tersendiri dan kawasan luar rumah.

87379938-B6E7-4B17-BD97-B88952B05AEB.jpeg

Macam rumah I, modern dan dikelilingi green. Clubhouse yg Cip beli ni dia menang award tuk being most green dlm design. Mcm live with nature la gitu.

So, bila Id dtg tgk site, dia balik saja terus dia faham konsep yg kita tak nampak atau perasan. Kita dok fokus nak itu ini je design. Then dia ckp rumah Cip ni dah cantik. Enhance dgn correct Interior, terus lawa. Byk cermin utk kita enjoy view kehijauan.

 

Bila ID propose interior dia, wow!!

21DDD805-E645-4D21-B543-BB5236DD6F88

Rumah I actually konsep rumah Twilight korang!!

AB200DCF-2B42-493C-B777-CE0478495B4DMacam rumah dlm hutan gitu.😁

Dan sebenarnya I mmg suka konsep rumah twilight. Anything natural dan green mmg I suka. Sebab tu I jadi Master coordinator of Shaklee😎.

So lepas dpt design semua, ada lebih 10 area utk kami renovate. Ruang tgk tv sampai 3 area. Ruang tv utk family, utk anak dan movie room. Mcm suka sgt tgk tv org rumah ni. Padahal I xsempat tgk tv pun.

FB1F942F-CD61-4AFE-B001-BDDCF0D08D72Then, lepas Id tahu konsep yg terbaik utk rumah kita, drg mulalah buat MOOD BOARD. Mood board ni adalah cth2 design yg sesuai utk rumah kita. Masa nilah korang passkan smua design gambar2 yg korang google tu. Gambar diatas tu I google dan bagi kat ID.

Cip ambil masa sebulan utk research konsep Cip suka. Utk setiap ruang dlm rumah tu Cip buat 1 folder dan simpan. Cthnya folder kitchen. Kalau suka modern letaklah gambar2 kitchen modern. Kemudian nak kitchen island mcm manakan. Warna kitchen tu. Tiles background kicthen dan lantai.

Even compartment drawer pun Cip simpan gambar sb nak ID buat mcm tu. Nanti senang nak store mknn dan alat dapur. Teratur dan kemas. I suka mcm tu.

 

So, nanti ID akan propose design base on apa kita suka dan konsep kita suka. Tapi dia blend bagi sesuai dgn design rumah kita sendiri.

7AE437F1-8677-4364-BCBB-C91D9C3C6F50.jpegKemudian dia akan submit 3D drawing kat kita.

6675AA77-31A1-48F3-9F79-25E467AEB185Kalau ada korang nak ubah, dia akan ubah lagi sampai korang puas-hati. Proses ni depend berapa lama korang dgb ID buat. Mcm Kak cip ni sibuk selalu so I lambat. Lambat jumpa Id dan selalu delay. Jadi sebulanlah baru I finalizekan design tu. Semalam bru  Cip buat sb I dah free dan boleh fokus.

Sebenarnya design tu boleh siap lebih awal lagi kalau korang jenis nak cepat2.

Estimate kerja2 renovation Cip ni dlm 2 bulan paling lewat siaplah.

Basically harga sgt sgt berpatutan. I compare dgn beberapa rumah yg I melawat dan guna kontraktor. Harga kami sama saja cuma I buat jauh lebih byk. Dan effect ID tu sendiri wpun simple saja kita buat, rumah kita nampak wow dah.

 

Everything, ID akan deal dgn contractors. Dia akan request quotation dgn contractors dan base on bajet kitalah. Kalau bajet RM 50k  pun boleh saja. Tgklah berapa ruang kita nak buat dan apa material kita nak pakaikan. Jgn risau.

Lepas dah agree dgn harga, kita akan sign dan bayar 50% harga total renovation tu. Kemudian drg akan buat kerja2 membina tu di kilang. Lepas beberapa minggu, drg hantar ke rumah kita. Masa hantar tu, kita byr lagi 30%. Bila dah siap pasang, iaitu lagi sebulan utk tempoh memasang kabinet dan almari satu rumah. I think ni sb rumah Cip besar. Kalau condo takkan sebulankan. 2 minggu dah siap kot kan. Hehehe. Lepas dh pasang, kita byr lagi 15%.

 

Kemudian, sebulan lepas kerja dah siap, kita akan tgk utk defect. Kalau ada defect, contractor akan betulkan. Dah siap dan puas-hati, baru bayar lagi 5%. Tadaaa…

Semua kerja pemasangan dan ubahsuai tu akan dipantau oleh Id sendiri. So tak perlu kita hari2 pergi tgk dan belek elok ke tak. Sb kita tak pakar. ID sekali pandang dah tau kualiti bagus ke tak atau apa yg tak kena. Drg sendiri deal dgn contractor.

Jimat masa dan tak sakit kepala.

So overall, fees Id tu sgt berbaloi dan tak mahal pun. Tapi ada Id yg mahal sgt. Pandai-pandailah korang pilih ya.

10k bayar Id tu kalau silap pilib kontraktor, kita tetap bayar lebih dari 10k. Quotation yg diberi ni, menjadikan bajet kita fix dan tak perlu nak ada hidden cost lagi.

C238E6ED-C15D-4FAA-ADAB-A9323D088F9B

Proper planning kan sgt penting bila bab duit ni kan. I xsuka yg hidden ambush tu. Hehehe. I must be in control or my life turn into chaos. Ishk mcm OCD plak.

 

Ok so kalau korang decide nak beli rumah tu, dah submit loan, teruslah buat folder mood board tu siap2. Lepas dh byr deposit, terus survey Id dan dptkan quotation. Sblm dpt kunci dh boleh start kerja design dan built in dah. So lebih jimat masa.

 

Next post nanti I share lebih lanjut dan update progress k. TQ for reading😊

My ID FB Ija Juhari (AEB KL Sdn Bhd)

Company ni based in Doha, Qatar. Office Malaysia di Cyberjaya.