Bisnes Shaklee · Rumah impian · Uncategorized

DULU RUMAH 500k pun BANK REJECT….Tgk apa saya buat sampai boleh beli rumah besar ni…

Dunia sekarang sangat mencabar. Ekonomi sekarang sangat mencabar.

Jika manusia tak keluar dari kepompom diri mereka dan menyekat kreativiti mereka dan potensi, maka tersekatlah peluang di masa hadapan anda.

Get out!!
Challenge yourself.

Who can say you cannot do it?

Who can say you are not good enough?

And why do you even bother to listen to them?

This is your life and your say.

Be better.
Be your best version in life.

Get out from not having good enough and from not giving the best for your loved ones.

Zaman sekarang ni ramai org mencari kerja. Mencuba bermacam kerja.

Kenapa tak cuba berniaga?
Tak semestinya anda perlu bermula dgn modal yang besar.
Tak perlu anda pinjam wang untuk mula berniaga.

Choose a low risk business.
Start with apa ada di tangan.

This is how I started.

I wouldn’t say it was hard. Seriously it was easy peasy.

Tapi I memang org yg tak fokus pada benda yang susah tapi I setkan semua benda itu mudah pada saya.

I was once working as a doctor with RM 6000 salary. Hutang banyak. Hutang kereta, hutang card credit, hutang personal loan sampai 2.

By the time I cuba nak beli rumah, murah saja RM 500 000 condo. Loan rejected. Dsr tinggi sangat dah.

Management kewangan memang ke laut.

It started with me wanting to provide the best time for my children. So saya mahu ubah hidup yg sibuk ini kepada hidup yang flexible.

One thing saya sedar, saya perlu berniaga untuk jadi kaya. Untuk miliki apa yg saya nak miliki.

Tapi saya nak berniaga pun dah tak cukup masa lagi. Kerja pun pagi sampai malam dah ni siap dgn locum.Hmmm.

If only I can do business and be with the kids. I can make enough money to provide for us and at the same time, I can be at home. Kalau duit tu cukup, I tak perlu accept locum di klinik swasta lagi. Just fokus bisnes dan anak.

Masa tu saya tak aim banyak pun. Cukup gaji ketika itu. Boleh bayar hutang dan ada extra sebulan 1k untuk simpanan. Dah cukup.

Kebetulan saya nampak kawan2 saya juga doktor, buat bisnes part time as Shaklee distributor. Nampak mcm best. So why not I cuba since I ambil set prenatal dan sgt berkesan untuk pregnancy kali kedua ini.

Tak sangka hanya perlu daftar RM 65 sahaja untuk mula bisnes ni. Dan segalanya melalui online.

Saya hanya perlu share di media sosial dan bila org order, saya akan click di wesite utk Shaklee pos. Senangkan. Setiap jualan tu saya akan dapat komisyen. Lagi byk jualan lagi besar komisyen sampai 21%.

Lagi besar group saya, lagi besar komisyen saya sampai lebih dari 42%. Wow!!

Hanya jual produk org saya bleh dapat untung sebegini.

Saya mula study produk Shaklee. Wow dah 100 tahun usia vitamin Shaklee. I tak pernah tahu pun. Ingatkan cokia mana.

Wow!! Kajian saintis dunia dan doktor perubatan yg bertauliah taraf antarabangsa. Wow!! Jenama Shake terkenal di antarabangsa. Ingatkan jenama cokia.

Saya dapat berjumpa dgn mereka yang buat bisnes Shaklee selama 30 tahun dah kini multimillionair. Bukan sorang!!! Ramai!!

Bayangkan ada org stick pada satu company sampai dia pencen dan dia kaya. Sebulan boleh earn ratusan ribu ringgit. Sebulan!! Gaji ceo company besar dan lebih tinggi dari kebanyakan ceo.

Jarangkan!! Kalau bekerja pun kita tukar company. Kalau bisnes lagilah korang suka lompat2kan.

Perasan tak ada kawan korang kejap jadi ejen itu kejap tukar ejen ini pulak. Kenapa?? Ada byk sebab.

Antara sebabnya adalah takde stability dalam komisyen bisnes yg drg dpt.

Dalam bisnes kami ini, ini bisnes kami sendiri. Kami bina bisnes ni dan sebab tu income seperti business owner. Inilah peluang untuk anda.

Bygkan u bleh buat bisnes Shaklee dan submit statement bonus Shaklee bulanan tu pada bank, dan bank senyum besar. Housing loan lulus. Kereta mewah lulus.

Org bisnes susah nak buat loan. Bisnes online lagi susah nak buat loan. Bukan saya kata. Saya attend business growth workshop Richworks punya dan consultant financial beritahu mereka yg ada sejuta pun bank tak lulus loan kalau takde sistem dalam bisnes.

49180287-4C0F-4F0D-BA28-586CCF1FC998

Kawasan rumah idaman kami yg kami berjaya beli dgn bisnes Shaklee semata2.

Wow!! Rupanya susah org bisnes nak buat loan. Bank makan gaji kalau gaji besar.

3C1B90B4-C737-450E-8175-3CE0D0943D5D

Swimming pool.

Disini, dalam bisnes kami, selepas setahun lebih buat bisnes, dah berjaya beli 1 rumah mewah. Ada yg beli 1 rumah mewah dan 1 condo utk investment. Ada yg beli 2 condo utk investment. Macam2. Hebat

tak hebat

peluang tambah pendapatan ini.

41A2E786-182F-4726-8706-35191F7AA5FC229ADFBE-A765-451A-A054-E08A99CCFD21

Kereta yang dibeli dgn bonus Shaklee semata-mata selepas setahun berniaga. Alhamdulillah.

Beli kereta lagilah malas cerita. Semua tukar keretakan. Jadi perkara biasa sangat dalam MLM eh??

C491AD10-5B53-4078-9FDF-39F10C67A94A

Sebenarnya apa2 bisnes pun kalau bisnes dah beri anda kemampuan untuk tukar kereta, tukarlah kalau mampu. Kerja penat2 buat apa nak halang dari dapat beli apa yg kita suka. Betul?
Cuma jgn membazir sudah.

ACA09039-B05E-4D96-B144-86E8527013C4

So apadia ttg bisnes Shaklee ni??

Ini adalah sistem MLM patuh syariah tanpa penindasan✔️
Tanpa beli rank✔️
Tanpa modal stock up✔️
Modal anda perlu adalah daftar dgn RM 65✔️
Kemudian anda akan diserap kedalam team RYG dan mula mengikuti kelas2 online kami cara bagaimana nak berniaga dgn mudah tanpa perlu keluar rumah✔️

Balik kerja nak pergi jumpa client?? Oh no!! Bukan kami.

5212D898-476E-4619-83C4-805453B6756B

Kami berniaga sambil jaga anak. Berniaga depan tv. Berniaga sambil ajar anak buat kerja sekolah.

And setiap 14hb hari bonus utk kami senyum. Setelkan zakat, simpanan, kemudian baru byr hutang. Setiap bulan ada allocation untuk kebajikan.

Kerana hanya dgn kita jaga Allah S.W.T baru hidup kita ada keberkatan dan rezeki kita luas terbentang.

Anda yang tiada kerja. Jangan sedih. Degree tak semestinya untuk bekerja dgn org. I invite you to be your own boss to your own business.

Jangan limitkan diri anda dan keupayaan anda.

Challenge yourself. Be with RYG. Ktrg ada mcm2 profesyen dlm ni. Doktor, engineer, lawyers, lecturers, teachers, suri rumah, bakers, accountants, dentist, dan macam2 lagi. Tak tersebut. Team kami ada 2000 ejen aktif berniaga. Dan kami ada group support yg sgt kuat.

Join us and lets be Ryg family and work to build your own dreams.

 

You can join my sharing below. Just click my link to join.http://cip.wasap.my/

3DABCDDA-436A-45C7-A3C9-D96864B58D17

Jom join open sharing online saya dan ketahui peluang didepan mata anda. Jom bangkit berniaga. Ubah hidup anda pulak.

 

Sekiranya anda berminat untuk join kelas2 saya,

CD11D8A5-C3BB-4109-A095-BB2808F53E03

Anda boleh tonton live video kelas tentang branding yg saya ajar. 2 kelas untuk RM 50. Anda akan dapat free nota sekali dan yang paling best adalah u boleh ulang2 tgk video ni. Bayar sekali saja tapi boleh tgk ulang2 tanpa ada period expired.

 

Ataupun dapatkan buku fizikal ini PENIAGA ONLINE TOLONG JANGAN BUAT KESILAPAN INI dgn harga promosi RM 25.

Contact admin untuk beli buku atau join kelas Nak branding power tak?

52FCF264-715F-49AA-B42C-13D4B9AE8D1E

 

http://www.wasap.my/60198525781

 

Anak-anak · Uncategorized

NAK CARI PAKAR KANAK-KANAK AREA MELAWATI YANG BEST!!

Assalamualaikum,

 

Harini Kak Cip mengantuk sangat. Dah 4 hari Noah demam panas dan ada flu.

Setiap 5-6 jam, Kak Cip kena pastikan Noah makan ubat demam atau masuk ubat buntut. Untuk kahak dan pernafasan, Kak Cip bagi sirup Ventolin.

DF38BBD9-8ADC-41A1-801E-6521AF79FAEC.jpeg

Rumah Kak Cip memang macam farmasi. Ada segala jenis ubat yang penting. Sebagai parents, kita perlu standby ubat sirup allergik, demam, selesema, batuk, asma. Banyak kes anak-anak Kak Cip tetiba naik gegata satu badan. Tau tau kenapa.

 

Muka sampai bengkak. Terus Kak Cip bagi ubat alahan iaitu ubat selesema. Yang paling kita takut sebenarnya adalah alahan ini jadi terlampau teruk sampai anak kita tak boleh bernafas ,bronchospasm.

 

Jadi kes ni adalah kecemasan dan boleh membawa maut. Sebagai ibu bapa kita kena tahu tanda-tanda merbahaya yang mungkin anak kita alami.

 

Cthnya anak tak boleh bernafas, dada berbunyi wheezing, muka pucat dan kebiruan.

Sebelum jadi tanda-tanda diatas, kita dah kena tahu yang anak kita tak boleh bernafa. Perlu bantuan segera.

 

Kalau masa tu takde ubat. Baru nak start kereta nak pergi klinik. Memang tersangat merbahaya.

 

Semalam Kak Cip dan Noah tak boleh tidur.

Pagi ni Kak Cip tgk Noah mula ada wheezing. He is not getting better.

Day 4 masih fever.

I would start him on antibiotic right away.

 

Kak Cip ajak husband pergi bawa Noah jumpa doktor. Since Kak Cip pun doktor, Kak Cip mestilah nak doktor yang betul2 teliti saja untuk rawat anak-anak Kak Cip.

 

Bukan yang sempoi2 dan cepat habis. Tambah kalau Kak Cip tak agree dengan management dia. Lagi parah.

 

So Kak cip bawa pergi jumpa pakar peaditrik, Dr Hasmawati di Melawati.

0035224C-5163-4617-9E8F-A8703B952097.jpeg

Klinik ni ramai sangat orang tau. 2 jam Kak Cip tunggu.

 

Tapi doktor dia sangat cekap, professional dan baik. I have no complaint.

 

Dan memang betul macam Kak Cip diagnose Acute Bronchiolitis. Noah perlu ambil gas dan antibiotik.

 

Walaupun Noah kurus sket sejak 3 hari ni asyik muntah kahak, tapi berat timbang tadi 8kg. Mommy peliklah kalau Noah tak kurus, agaknya berapa berat baby ni?? Noah baru saja turn 5 months 3 days ago.

 

Dr Hasma buat sedikit suction melalui hidung Noah. Banyaklah mucus keluar. Sian baby mommy tak boleh nafas.

 

Examination, treatment and medicine cost RM 203.

Mula-mula nurse timbang Noah dan cek temperature.

Kemudian nurse letak cool fever kat dada dan belakanb Noah sebab temperature 38.6’C. Drg taknak masuk ubat lagi sebab nak tunggu Dr tgk.

 

Kemudian lepas 30 minit, nurse cek balik suhu Noah. 38.4 ‘C.

 

Turn Noah pun tiba. Dr Hasmawati cek pernafasan Noah yang memang laju (tachypnoe) dan ada (intercostal recession) berlekuk sedikit kat tulang rusuk Noah bila bernafas.

 

Masuk ubat buntut sup PCM 125 mg.

Dr Hasma buat suction sikit kat hidung Noah untuk keluarkan mucus yang pekat sebab Noah tak boleh nafas.

Noah p sedut gas.

Memang mengamuklah dia. Jenuh mommy bisik kat telinga Noah nak bagi relax. Rasanya berjayalah juga sebab Noah menangis kurang kuat.

Bukannya sakit pun. Tapi budak memang tak suka benda ni.

Lepas dah selesai, Dr auscultate paru-paru Noah. Improve sikit tapi masih berbunyi.

 

Yela, pegang Noah pun Kak Cip boleh rasa vibration tu.😪

 

Dr suruh Kak Cip pergi susukan Noah. Lepas tu Dr nak cek temperatur balik. Kalau tak turun, kena ambil darah dan Noah kena  refer hospital.

 

Maka sambil menyusu Noah tu mommy berdoalah Noah respond to pcm. Selalunya mmg Noah respond pun.

 

Lepas 30 minit, yeay!! Temperature 36.8’C.

Semuanya RM 203. Kak Cip rasa berbaloi dengan servis dia. Ubat ada 4 termasuk Augmentin (antibiotik yang mahal), Singulare dan 2 lagi dia repack so Kak Cip tak tau ubat apa. Label as ubat tekak dan selesema.

 

Sepanjang Noah sakit, Kak Cip memang susukan Noah extra. Susu ibu ni kaya dengan antibodi. Noah perlukan antibodi mommy untuk lawan virus yang menyerang.

Jadi ibu-ibu, pastikan ambil air yang banyak, banyakkan buah-buahan dan pastikan kualiti susu ibu tu terbaik. Jangan susu cair saja.

 

Kak Cip memang ambil suplemen Shaklee untuk milkbooster.

F977D681-0E0D-455E-825A-ABE398CEE8B3.png

kak cip minum ESP untuk pekatkan susu. Bila susu Kak Cip cair, nanti bibik marah sebab susu cair. Dia tau Kak Cip malas bancuh ESP. Kalau susu cair, bibik cakap Noah akan restless . Sekejap saja dah habis minum. Lepas tu mengamuk sebab tak kenyang. Kalau susu pekat, Noah happy.

Boleh gitu rupanya no😅.

 

Noah tidur lama dan mommy super happy. Best sangat perasaan tgk anak tidur kekenyangan dengan susu kitakan.😊

 

Alfalfa Kak Cip ambil untuk meriahkan susu sebab anak Kak Cip memang KUAT MENYUSU!! Anak lelaki sorang ni memang berbeza dengan anak perempuan. Kuat gila dia menyusu. Kak Cip memang kena ambil Alfalfa. Kalau tidak, susu tak cukup. Ambil ni sekali pam dapat penuh. Best sangat👍🏻

 

Korang doa-doakanlah putera kesayangan Kak Cip ni cepat sembuh ya.

5DCE790F-DF12-48CA-98AD-374097797304.jpeg

Kalau ada yang nak beli suplemen untuk tambah susu, boleh wasap Kak Cip

9E8BD865-264F-4DB8-8B26-2CA03F4FD541

http://cip.wasap.my/

Uncategorized

LASIK MURAH

Last week Cip buat Lasik.Sebenarnya dah lama saya nak buat Lasik ni iaitu masa menagndung lagi. Tapi memandangkan mengandung tak sesuai untuk buat Lasik sebab penglihatan kita berubah kerana hormon menjadikan ia tidak tepat dan stabil, jadi saya postpone dulu.

Selepas berpantang, Cip buat appointment dengan Advance Vision Damansara. Tempat ni tersangatlah popular sebab murah!! Bayangkan buat Lasik untuk RM 2000 plus saja. Murah sangat berbanding tempat lain. Servis juga tip top. Apa lagi nak tunggukan.

 

So, hari yang appointment tu, saya pergi. Ramainya orang. Tapi drg sangat pantas. Duduk 15 minit, dah dipanggil untuk cek penglihatan dulu. Saya dipanggil ke satu bilik, then satu bilik lagi. Ada 2 bilik untuk cek mata ni. Mulanya untuk tahu power mata kita dan satu lagi untuk ukur ketebalan cornea. Takde prosedur yang menyakitkan pun. Hanya melalui mesin saja. Senang.

 

Then, saya disuruh tunggu diluar sekejap. Selepas 10 minit, datang seorang wanita yang menerangkan tentang prosedur. Ada 2 prosedur yang kita boleh lakukan untuk correct vision ni, iaitu Lasik dan trans PRK.

Beza kedua ini adalah prosedurnya. Lasik lebih susah dilakukan dari trans PRK tapi recovery Lasik tersangat cepat. Lepas sehari dah tak sakit mata lagi dan penglihatan akan segera nampak jelas.

Trans PRK pulak, prosedur lebih mudah, less scary tapi 3 hari sakit mata dan tak selesa. Penglihatan juga selepas 3 hari baru jelas.

 

Jadi korang rasa CIp pilih yang mana?

hahaaahha.

 

Lasiklah!! SEbab Cip kena cepat recover. Tak dapeklah nak tunggu 3 hari baru boleh buat kerja wehh..

 

Sehari sebelum Lasik, drg akan cek mata kita lagi sekali.

 

The next day, kita datang dengan suami atau teman sebab kita tak boleh drive after prosedur. Prosedur hanya dilakukan pada hari Jumaat sahaja. So memang ramai gila orang. Sejam saya tunggu que. Agak nervous sebenarnya.

Bila masuk dalam bilik prosedur, baring atas prosedur table, ishhhkk seram juga ni.

Mula sekali, Dr Wong titiskan air dalam mata. Kemudian, kelopak mata atas dan bawah kita dikenakan macam selitep untuk tak boleh tutup mata.

Next, speculum besi kecil dimasukkan dalam soket mata supaya mata kita tak bergerak2 semasa prosedur.

 

Ok agak tak selesa masa nak masukkan ni tapi tak susah pun so sekejap sajalah.

Then, pertama sekali Dr akan buat flap. Like satu potongan sket, untuk create satu pintu nak masuk ke dalam mata.

Then, Dr Wong letakkan macam ring atas mata kita. Ini agak tak selesa. Yelah letak atas mata, mana ada benda selesa. Tapi sebenarnya tak sakit sebab drg dah titis ubat bius dalam mata ni 2x sebelum start.

Lepas letak ring tu, kita bau laser dah. zeeetttttt zeeetttttt.

 

siap!!

 

Dr Wong ni sangat gentle dan soothing. Sepanjang prosedur tu, dia akan dok bagitahu dia sekarang buat apa dan cuba calmkan Cip. Cip tersangatlah takut sampai rasa nak suh dr stop saja. Hahahahaha. Tapi Cip duk diam sambil tangan genggam meja bedah tu. Sebab kita awake. Kalau dapat general anesthesia barulah best. Takdelah aku tau segalanya yang berlaku ini.

Dr Wong tegur yang Cip tersangat diam. Tidur ke pengsan ke. hahahahaa.

 

Ada ni ha doktor. Dok genggam meja ni.

Selepas 4 minit dah siap satu mata. Buat mata lagi satu. Setel. Cuci mata. Siap.

 

Trans PRK pulak tak perlu buat flap tu. Dr Wong remove first layer depan mata tu dan terus laser. Cepat dan lagi kurang step. Tak takut sangat. Tapi recoveryla dok rasa burning sensation kat mata tu.

So Cip pilih Lasik. Balik tu, mata memang berair dan dah tak perlu pakai spect lagi.

ESok tu bangun pagi dah takde merah mata atau berair. Vision pun dah almost 100% nampak. Best sangat.

 

Tapi tangan ni selalu konfius macam nak buka spect tapi rupanya tak pakai spect.

 

Sebab sebelumni kalau nak tidokan buka spect. Berpuluh tahun dah buat habit nk buka spect tu. Tetiba takde spect pulak. Termalu saja.

Untuk recovery, Cip amalkan Carotomax yang kaya dengan vitamin A untuk mata dan Vivix. Dua ni bagus untuk kesihatan mata. Yang penting penjagaan selepas prosedur ini perlu teliti supaya tiada jangkitan kuman/virus yang mengakibatkan komplikasi.

So kalau korang nak buat Lasik, korang google saja Advance Vision. Drg ada website dia. Boleh buat appointment melalui web tu. Nanti drg contact u.

Lokasi dia di sebelah Wondermilk.

IMG_1922.png

Selamat tak rabun lagi ye.

Uncategorized

How hard it is to be a businesswoman?

It is 11.30 p.m. I am the only one awake in the house. I can hear the snore coming from my husband. Kids are asleep. I have just finished listing out everything I need to address tomorrow in our morning meeting.

I try to be organize eventhough I think most of the time, my thoughts are all jumble up like a bundle of clothes. There are so much that run into my mind and they are too fast. Even I cannot catch up with them.

 

I just came back from business growth workshop. It opened up my mind to see how far that I can go. I believe my company can grow bigger and the value is going to be 3x more.

As I sit on my desk, analyzing where we are in the market, who we are and our current position… where we are going..

 

I think there are so much space for me to improve, to touch, to explore in order for us to excel.

FAC43BC5-D56A-4FED-B955-1AE3CB9CC4FC-2299-0000038EE398A426

We have hit 1.7 millions sale in a month and I am driving us towards 2 millions sale per month. I am aiming for it to happen within 3 months insyaAllah. It is not easy but I believe in myself.

 

It is not easy to reach this stage even. But I managed within just a year and 10 months of venturing into business.

 

We have a great team of dedicated leaders and distributors. We are professionals bunch who have passion in building more in life.

IMG_3312.JPG

Being a business people means you are willing to sacrifice your time in order to achive your dream.

That is why I am still awake. I have just finished scrutinizing my business position. It is important to know where you are at so that you know how long it will take for your to reach your target (where you want to go). With this pace, how long will it take you?

 

Are there anything that you can change and improve to grow faster?

 

You need to ask yourself that.

 

Business for me is not difficult but it is not easy as well. It is not impossible if you are willing to work hard and be consistent and persistent.

B68D906B-9BA3-4468-8927-805617726A22-1720-0000029F1FE1ED72.jpeg

Most people failed at the 3 points above.

 

They want to be rich and successful but they are not willing to be consistent at working hard, and they cannot be persistent to pursue their dreams.

That is the hardest part in business. To handle yourself. Because you are your biggest obstacle to be successful.

 

If you can pass that. If you can overcome your attitude and all, everything else will come easy.

 

DDEBFCC2-7DF9-4746-B806-F574AB547595-2299-0000038E583C4691.png

I personally think that it is worth it. I dun think anyone can give you FREEDOM other than yourself. I work hard for a few years so that I will be free for the rest of my life. You are actually working for your future, not for your present.

IMG_4053IMG_9582IMG_0088

Businessman builds something so big so that it will provide a huge steady income to support him for the rest of his life.

And that is what you should do.

If you think that business suits you and you wish to fulfill your dream, but you don’t know anything about business, you have no capital even…

IMG_0089.PNG

You are welcome to join my team Rich Young Group. We are Shaklee distributors with 5-6 figures income per month. You only need RM 80 to start your business. Free online and offline coaching by me.

Follow FB page Master Hasifah RYG. It is a new page that I have just started, to share free business tips. Hope it will help you too.

 

Uncategorized

CAMELIA FIRST SCHOOL

 

Good morning.

It has been a busy week. I finally have some free time to write again.

Monday and Tuesday, we were supposed to be sending Camelia, our 2nd born to a playschool. However due to business workshop for 2 full days, we had to postpone it to today.

We have been meaning to send her to playschool for awhile. I believe that it will help her develop social skill, speech and motor skills as well.

IMG_9661.JPG

It didn’t take me long to survey. There are many playschool here near my place.

My older child is attending Q-dees but they don’t accept 2 years old. So we went to Real kids but they started accepting 3 years old and above. The last one in Cyberjaya had First Tots. Isabella attended First Tots programmes in Real kids Cyberjaya at the age of 1 year 6 months. But this particular branch only start at 3 years old. I think Real kids is good as they are properly run, clean and well structured. Ever 2 children have 1 teacher.

So we went to Brainy Bunch. However the branch near the neighbourhood is quite run down and thus didn’t look clean enough for me. PLusssss they have only 1 teacher in charge of 8 kids from 2-3 years old group. I can’t imagine that. And the truth is that didn’t comply with JKM rules, 1 teacher for 3 children for the 2 years old. This rule is for the safety of our children. How do I know?I actually attended the course by JKM. The Permata course hehehe.

I am not sure about the other Brainy Bunch. Perhaps, different branches are different. It was kind of a bump though to see the one near my house like this. I had to look again.

IMG_0163.JPG

I finally remembered this international Preschool nearby. So, we went to check it out. It was huge, pretty and a little bit costly.

RM 900 per month for full day.

Registration is almost RM 3000. Since Camelia seems to be fitting well at first impression, we decided to go with this.

What I love about it is that, it is clean, homely and it separates the kids properly. Since the school is in a big 3 storey bungalow, the kids are well separated in different classes and floors. Thus, the house is quiet and peaceful. I like that peaceful environment. It has a huge swimming pool as well. I feel like attending this school for myself. It looks super fun.

Plus 1 teacher takes care of 2 kids of 2 years old. Ok now mommy can breath again.

It is English medium and the food is prepared by the teachers. I only supply her bag with diapers and a set of clothes. When asked if she has an allergy, husband said that she cannot stay in a hot place as she becomes red and develop rashes. This child is such a high maintenance tauuu. Thank God for Herbal blend cream. I need to apply this organic cream daily. It keeps her skin soft and clear. Nasib baik cream Shaklee ni murah. The last time I was using the organic cream from Buds.. It was expensive!! Cepat habis plak tu sebab sapu sehari 5x. Jenuh CAP duit ler..

33452824_B.jpg

It is just 3 days of trial until 12.30 p.m. We only have to pay RM 200 for 3 days of trial. Let see how it goes. hehehe.

IMG_9334.JPG

Hopefully Camelia didn’t cry. This is our first time leaving her with strangers. Sigh…

Ok, got to go. I have a spa appointment today. Need to refresh myself. By the way, today is my 3rd day post pantang. Need to pamper myself now. Bye.

Uncategorized

Confinement don’t!!

Today is my 40th day of confinement. I really can’t wait to be free, to do whatever I want again without thinking whether this will burden my system.

I am so used to being active that confinement really is super boring. Though I am not that strict like most ladies but I do limit myself like cannot window shopping because that would means walking too much. I need to go to Ikea too and Ikea means long walk.

During pregnancy, the gaps between your joints expanded a little bit to support your expanding figure. During confinement, the joints are still weak. That is why our ancestors told us to rest, not walk so much, to avoid stairs etc. It is to let the joints rest and not too overburden them during this recovery period. Or you will have joints pain especially at the ankles and knees. You might need to stop wearing heels afterwards temporary.

Food wise I avoid those gassy food and oily . Being bloated in confinement is just the worst feelings ever. You will have headache, might vomit and feel pain at the epigastric area of your abdomen. That is why it is best to avoid ‘lemang’ and ‘ketupat’ during the festive holidays. I didn’t have even a bite.

I like to insert a lot of salad and tomatoes with rice to keep my nutrients complete.

Some people say to avoid certain vegetables as they are believed to be cold food. I personally think that my body is always too warm so cold vegetables will be warmed by my blood circulation as soon as I swallow them. Hehehe.

But well nobody follow my ways anyway. This is for me as I know my body and understands it. And I eat seafood, prawns in confinement. No itchiness at all. Patients used to ask me for a list of food to avoid after surgery. They would specifically asked if they should avoid eggs and prawns as they might cause itchiness.

Then I would ask if they have allergies to those food?

They denied allergies.

If you don’t have allergies, why would you suddenly develop skin itchiness after surgery???

Surgery doesn’t cause non-existing allergies to suddenly pop.

So yeah no need to avoid those food. As a matter of fact, eating eggs is very good for wound healing as it is rich with protein. Protein is super important for healing. Some people go on a strict pantang to the extend the wound didn’t heal well enough.

The most important thing is to eat healthy. To balance your diet. This is to ensure that your body and your baby get all the vitamins and minerals needed to function.

food_pyramid

Which means you need to eat carbohydrates (rice)->for energy

, protein (fish, eggs, chicken, meat)–>to make cells, for wound, immunity to keep you from having infections (fever)

a little bit of vegetables fat–>to adsorb some vitamins and for hormones

vegetables and fruits for vitamins and minerals–>immunity, for beautiful skin, thick hair, healthy nails and health overall.

dairy products are important as well as they provide calcium.

IMG_5216

Pregnant mom has supplied calcium throughout the pregnancy to the fetus and during confinement, she should continue to make sure her calcium intake is enough which is 1000mg per day. Imagine after 10 months of supplying calcium to her fetus and she has not been taking enough calcium, her bone will start to deteriorate. PLus during confinement, she is not taking enough calcium and breastfeeding for 2 years.

osteo_po.jpg

She will start having all kinds of problems later on.

Drinking milk alone is not enough to supply 1000 mg per day.

That is why if people really think about the importance of all these nutrients for their body and their babies, they will plan their meals more and more than just sticking to 1 type of food everyday.

Try to change the menu everyday. If you are in confinement, try to eat healthy other than eating anchovies (ikan bilis) with rice or ikan kering only because those meals are not balanced diet and lack of nutrients. A mother’s breastmilk contains the food that she eats. Therefore, it is very important for a mother to choose healthy food, enriched with nutrients to supply for her baby’s growth.

As much as we respect the eldest ways, try to balance with the knowledge of science since knowledge has been upgraded since years ago.

But still there are certain truth in the old ways such as rest, keep your body warm, gassy food to avoid, not to lift heavy and etc.

And for me I love bertungku, massages and it is compulsory for me to use corsets or girdle during this whole period. Like I said, I balanced the old ways with the science.

12140731_10213147027045642_3424140523469430290_n.jpg

This is my 3rd pantang and the 2nd pantang with supplements from Shaklee.

IMG_5060

I use the supplements for pregnancy throughout my whole pregnancy. I could feel the different before taking them and after.

IMG_5023

I did feel energized and painless during the whole 10 months. No backpain, no fatigue and I was in a great mood since I could continue with my daily routine as usual.

IMG_5025

I didn’t feel pregnant at all. I even went to Japan at 5 months pregnant.

18034359_10208130969264421_9066590925659046630_n.jpg

I was super active attending long hours seminars and carrying out daily business plus chasing my active 1 year old plus kid.

IMG_5261

19884479_10213044981175051_4820532352054471816_n.jpg

I believe the complete nutrients I supplied to my body everyday during the whole pregnancy helped my labour. I was in a great condition when labour kicked in. It was fast and easy. Right after delivery, I was still energized.

19260628_10213120473621823_1981453486104161260_n.jpg

I could continue breastfeeding the whole night and only slept for 2 hours. It didn’t feel like I just gave birth at all.

The next day, my parents came to visit and they watched my pink complexion and commented how I didn’t look like somebody who just gave birth.

IMG_8245.JPG

That was the same sentence everybody who visited me during confinement said.

I was at home during confinement but active and painless. My wound recovered fast and it was painless as well. Milk was a lot. Other than the fact that I cannot start jogging right away, I don’t really feel like I am in confinement.

IMG_9516

So personally, I believe that taking enough nutrients is super important for health.

It is like supplying good quality of petrol to your car. Imagine running out of petrol while driving?Disaster.

IMG_9091.JPG

So lets stay healthy everyone.

IMG_6822

Lots of love, Cip. If you need more infos on the supplements that I am taking, you can wasap me at 012-340 0780.

Uncategorized

THAT WAS MY FIRST

Welcome to my new domain.

I have encountered too much problem in the old blog http://www.mommysheefa.blogspot.com that I have decided to create a new blog.

This will be a new chapter of me. Afterall I am living a new chapter of life.

I promise to share a piece of my life regularly here.

No matter how busy I get, I will try my best.

There is so much that I wanted to share with you that I haven’t shared after lagging in blogging for so long.

I am just going to share what is close to my heart and something that makes me smile.

I remember the old days when I have never dreamt of owning anything nice at all.

I mean, I took a peep on those luxurious things but well they were not life and death important in my life. There is kids tuition, nurseries, mortgage and life expenses. But deep inside me, I made a wish that if one day when I can afford everything, and be able to save my earning to the extent that I have nothing else to do with the money, then I am worthy of an expensive handbag.

I know people can afford the bag easily. For me having to pay so much for  a handbag and having left only 10k in a saving is not an intelligent idea for me. It is just me.

I believe in building my family economy more than anything. Buying a luxurious handbag and making more credit card debts you can’t afford is a bad idea as well.

You know what I mean right?

When I buy those bags, it means I really can afford them. They are for me and my satisfaction. Not for others. They meant I have made it to another step.

So one day in last year, I finally could afford an LV.

I asked my husband to take me to The Garden.

I walked into LV boutique. A well dressed man approached me.

And walla I made a purchase for Delightful LV.

My husband rolled his eyes at the price.

My first bag is a symbol of my own achievement. So it must be purchased by me. Not a gift.

Since I was in a good mood, I offered to buy him an LV belt which he turned down after learning about the price.

Not so clever…

As I walked out from the boutique, holding this giant orange paperbag in my hand and another hand holding my husband’s hand, I was a little chatty and giddy.

dior2

I told him about this young girl who was so positive in life. She was in medical school and she loved fashion. She loved tabloids too. hahaha. I was really upto date on Hollywoods and the it girl. Now no more. Life kicked in. Who has the time right?

Anyway, I was so sure that I could afford these beautiful things that I have been following relentlessly. Afterall I was going to become one of the blue collar profession right?Don’t they say ‘jadi doktor kaya’?

And then reality happened. So no bag. Couldn’t afford it. So yes people, dun be a doctor just to be rich but do it because of passion. Whatever work that we want to do, we must find passion.

Not that I am saying I left the profession because I couldn’t be rich.

It was just I found my passion elsewhere. That’s all.

So back to my story. I told hubby that one day when I could afford this bag, it means I made it to another step of my life. Managing to buy a Beemer never made me feel giddy like this. Because you see, car was not part of that young girl dream.

Bags were part of it.

So there it was a dream of a young girl and she worked really hard for her life. She deserved a little gift and another gift later on(rolled eyes).

dior1

This bag is smaller but it fits my collagen so I am satisfied. Well I love it!!!

collagen

But my point is, to never forget your dream. Go chase it. Make it happen. Nothing beats the feelings of making your dream comes true. Yes!!It is the best feelings ever. Graduating med school never felt this way for me. I guess that was a question of passion again.

So I wish you luck in every dream that you have.

And I’ll see you again soon. Bye.